Thursday, October 23, 2008

Senyum Kambing

Hari ini, Khamis, 23 Oktober 2008, saya ada membaca artikel mela lui akhbar Berita Harian tentang kekalutan politik yang berlaku dalam tanahair. Tersenyum saya dibuatnya.

Tajuk: Kenyataan sinis Rais hina Umno: Shahidan

KANGAR: Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno, Datuk Seri Shahidan Kassim menyifatkan cadangan sinis Menteri Luar, Datuk Seri Dr Rais Yatim supaya jawatan tertinggi parti dipertandingkan secara tender satu penghinaan kepada Umno.

Katanya, kenyataan Rais itu memalukan Umno apatah lagi dengan statusnya parti keramat yang mendokong dan memperjuangkan hak orang Melayu.

Sebagai tindak balas terhadap kenyataan itu, Shahidan secara sinis mencadangkan pencalonan Rais ditender RM1.

"Kita tahu beliau (Rais) ahli bahasa dan kenyataan sedemikian bukan perkara baru bagi beliau. Beliau sebelum ini pernah menggelar kumpulan mat rempit sebagai mat setan.

"Justeru, sebelum beliau ambil tindakan untuk tender Umno, saya cadangkan Rais sendiri ditender dan saya akan mulakan tender beliau dengan RM1. Jika beliau mahu tender parti juga, lebih baik beliau tender Semangat 46 yang beliau sertai dulu.

"Sebagai seorang menteri, Rais tidak patut membiarkan emosi dan rasa marah menguasai diri, sehingga sanggup mengeluarkan kenyataan sedemikian.," katanya di sini, semalam.


No comments: