Monday, July 14, 2008

Ziarah Mesir siri 3

Muhadharah 'Aammah
bersama
Syeikh Habib Salim bin Abdullah As-Syatiri, Mudir Ribat di Tarim, Yaman

Selesai program sehari bersiar-siar bersama akhawat, pada malam tersebut pula (29 Jun 2008), ku hadiri majlis ilmu yang disampaikan oleh Syeikh Habib Salim, ulama Yaman yang tersohor. Rasa bertuahnya diri ini dapat mendengar nasihat-nasihat serta motivasi yang mencuit hati ini untuk meneruskan perjuangan dalam menuntut ilmu. Alhamdulillah, aku salah seorang dari ratusan manusia yang mendengar nasihat tersebut. Thank You Allah!
Di sini ku muatkan maklumat-maklumat dari program majlis ilmu tersebut yang diambil dari laman web PMRAM http://e-pmram.page.tl/


Tanggal 29 Jun yang lalu,telah berlangsung majlis bersama Syeikh Habib Salim bin Abdullah As-Syatiri, Mudir Ribat di Tarim, Yaman bertempat di Dataran Hayyu ‘Asyir.

Majlis kendalian Badan Pengetahuan dan Penyelidikan PMRAM itu bermula dengan solat Maghrib berjemaah. Bacaan Burdah Imam Al-Busiri dimulakan sebagai pembuka tirai majlis malam itu sementara menanti ketibaan Habib Salim bersama rombongannya. Hampir jam 9 malam, Habib Salim tiba bersama-sama rombongan yang terdiri dari anak-anak murid beliau yang lain. Turut hadir mengiringi ialah Prof. Dr. Jamal Faruq, pensyarah Universiti Al-Azhar.

Majlis yang dipengerusikan oleh Ustaz Mohd Azrul Ismail, Ketua Badan Pengetahuan dan Penyelidikan itu dimulakan dengan bacaan Al-Quran oleh Ustaz Khairullah diikuti ucapan alu-aluan dari Presiden PMRAM, Ustaz Khairul Anuar Ismail.

Dalam ucapan tersebut, beliau menceritakan ujian yang diterima oleh para Nabi sebelum ini termasuk Nabi Muhammad SAW. Namun kesabaran mereka menjadi sebab kepada pertolongan Allah. Majlis kemudian memberi penghormatan kepada salah seorang anak murid Habib Salim, Habib Muhammad bin Ali bin Abdul Qadir Al-Habsyi menyampaikan ucapan.

Selain itu, Habib Muhammad menceritakan sedikit pengalaman beliau sepanjang berguru dengan Habib Salim. Ia kemudian diikuti dengan ucapan oleh Prof. Dr. Jamal Faruq, pensyarah Universiti Al-Azhar. Dalam ucapannya, beliau mengingatkan betapa tingginya martabat penuntut ilmu di sisi Allah. Beliau turut meminta supaya diambil peluang pada zaman remaja ini untuk menuntut ilmu.

Sejurus selepas itu, Habib Salim menyampaikan nasihatnya kepada mahasiswa sekalian. Antara lain beliau memuji sikap penuntut ilmu yang datang ke Mesir ini sebagai menunjukkan rasa cinta mereka kepada ilmu. Beliau juga meminta agar para mahasiswa menggunakan peluang yang ada ini di Mesir yang disebut sebagai “Bumi Para Nabi” ini dengan penuh kesungguhan.

Beliau turut berwasiat agar para mahasiswa bertakwa kepada Allah di mana jua berada sambil memetik Hadis Nabi Muhammad SAW ketika mana Baginda SAW didatangi seorang sahabat yang meminta wasiat dari Baginda SAW. Lalu Baginda SAW bersabda dengan wasiat tiga perkara padanya: “Pertama antara dia dengan Allah iaitu hendaklah bertakwa kepada Allah, kedua antaranya dengan dirinya sendiri iaitu hendaklah ikuti keburukan yang dibuat dnegan kebaikan dan ketiga antaranya dengan sesama manusia iaitu hendaklah melakukan akhlak yang baik antara manusia.”

Habib Salim turut berpesan agar menjauhi dari ajaran tasawuf yang disalah ertikan oleh sesetengah pihak dari makna tasawuf yang sebenarnya. Beliau turut menasihatkan agar para mahasiswa mengelakkan dari fahaman aqidah yang mengkafirkan para sahabat Rasulullah SAW dengan memetik sabda Baginda SAW, “Sahabatku ibarat seperti bintang di langit. Sesiapa yang mengutuk mereka, dia akan dilaknat oleh Allah, para malaikat serta manusia keseluruhannya.” Habib Salim turut mewasiatkan agar mahasiswa menjauhi dari akidah yang mencerca para wali Allah serta mengingkari keramat yang dikurniakan Allah kepada mereka.

Ucapan beliau yang memakan masa setengah jam itu turut menarik perhatian para mahasiswa yang hadir yang dianggarkan mencecah 500 orang. Pada akhir majlis, beliau turut menyampaikan ijazah ‘am kepada sekalian para mahasiswa yang hadir.No comments: