Saturday, July 26, 2008

Wasiat As-Syeikh As-Sya'rawi Kepada Pemimpin
Terjemahan dari wasiat as-Syeikh as-Sya'rawi:

Dan sesungguhnya aku (Syeikh Mutawalli Sya'rawi) wahai Tuan Presiden, aku berdiri di sudut ini untuk menerima pahala dari Allah. Aku tidak akan menghabiskan sisa-sisa hidupku dengan menjadi munafiq. Aku tidak akan mempamerkan dari diriku ini dengan perkara-perkara yang menipu.

Tetapi aku ingin memberitahu satu perkara yang ringkas kepada umat semuanya, samada dari pihak kerajaan atau parti pembangkang ataupun penyokong dan bangsa. Aku meminta maaf jika aku ucapkan sesuatu yang kamu semua tidak suka. Aku ingin semuanya tahu bahawa kekuasaan itu di tangan Allah. Allah memberi kekuasaan kepada sesiapa yang dia suka. Maka janganlah ada komplot untuk mendapatkan kekuasaan itu. Dan janganlah ada tipu helah (penipuan) untuk sampai kepadanya (kekuasaan).

Allah Taala telah menceritakan dialog antara Nabi Ibrahim dan Namrud. Apa yang Allah Taala kata?
"..Tidakkah engkau (pelik) memikirkan (wahai Muhammad) tentang orang yang berhujah membantah Nabi Ibrahim (dengan sombongnya) mengenai Tuhannya (sedangkan dia dalam kekafiran), kerana Allah memberikan orang itu kuasa pemerintahan (Namrud)..." - (al-Baqarah:258)

Kekuasaan itu Allah beri kepada sesiapa yang Dia mahu. Maka jangan kamu melakukan tipu helah terhadap Allah dengan sesebuah kerajaan (yang kamu perintah). Dan jangan kamu membuat komplot (penipuan) terhadap Allah. Kerana seseorang tidak akan mendapat kekuasaan di dalam kerajaan Allah kecuali dengan kehendak Allah. Kalau dia seorang yang adil, maka manusia akan mendapat manfaat dengan keadilannya. Dan sekiranya dia seorang yang zalim, maka dia menjadi hodoh dengan kezalimannya dan Allah akan menjadikannya buruk di dada-dada manusia. Maka disebabkan Allah menjadikan dia buruk di dada manusia, rakyat akan membenci setiap orang yang zalim walaupun dia tidak terlintas membenci pemerintah itu.

Aku berkata kepada kamu sekalian, kita semua, alhamdulillah, telah jelas kebenaran pada kata-kata Tuhan berdasarkan dengan peristiwa-peristiwa yang telah terjadi. Bagaimana kita hendak mentafsirkan kata-kata Allah: "..Wayamkuruuna wayamkurullah.." (dan mereka merancang perkara yang jahat dan Allah juga turut merancang). Dan bagaimana kita hendak mentafsirkan kata-kata Allah : "..Innahum yakiidunakaidan wanakiidukaida.." (Sesungguhnya mereka membuat tipu daya dan Allah membuat tipu daya juga).

Siapa yang terlintas di dalam kepalanya untuk menjadi pemerintah, aku nasihatkan supaya dia jangan meminta-minta. Akan tetapi menjadi kewajipannya menjadi pemerintah ketika mana dia dilantik. Sabda Rasulullah sallallahualaihi wasallam:
"..Siapa yang dilantik untuk sesuatu perkara, maka dia akan ditolong oleh Allah. Dan sesiapa yang meminta-minta sesuatu perkara, maka perkara itu akan menjadi beban kepadanya..".

Wahai Tuan Presiden, akhirnya aku ingin katakan satu perkara kepada engkau, mungkin ini adalah pertemuan terakhir kita! (Syeikh Mutawalli Sya'rawi memegang bahu presiden Mesir dan berkata): "..Jika nasib kami bergantung kepada engkau, moga-moga Allah memberi taufiq (menunjukkan kepada kamu jalan yang benar). Dan jika nasib kamu bergantung kepada kami, moga-moga Allah menolong kamu untuk menanggung beban (untuk menghadapi kami).

Wassalamualaikum


Sumber: youtube.com1 comment:

Fatamor @ Tok_Laki said...

Salam

Maka itulah... Aku suka mendengar Nabi Yusuf a.s ucapkan "Lihatlah bagaimana aku berlaku Amanah." Bukan berkata spt "Aku akan memegang amanh yg diberikan ini."

wasSalam