Tuesday, March 3, 2009

Perhebatkan Dialog Antara Muslim Dan Non Muslim


Islam tertegak di atas burhan [ bukti dan dalil ] ! .... demikian antara ungkapan tegas Tok Guru Hj. Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Di antara beberapa perkara yang ditegaskan oleh Tok Guru dalam amanat dan tazkirah beliau kepada ahli gerakan Islam ialah:


1. Memperhebatkan dialog dengan golongan bukan Islam agar Islam difahami dengan baik dan tiada lagi salah faham terhadap agama Islam . Malangnya lebih 50 tahun negara kita merdeka, orang Islam tidak berusaha untuk memahamkan Islam kepada golongan non muslim. Bahkan lebih malang, ummat Islam sendiri telah luntur nilai keislaman mereka .


2. Menekankan agar golongan muda dalam gerakan Islam ini memperbanyakkan bacaan, justeru Islam berkembang dan ilmu bertambah melalui pembacaan . Paling tidak satu buku untuk satu bulan atau jika tidak mampu juga , [ penuh sinis kata Tok Guru biarlah satu buku untuk satu tahun .]


3. Mengharapkan agar pemimpin muda dalam gerakan Islam dapat menggerakkan perjuangan Islam ini dengan lebih gigih merentas agama dan budaya sehingga dilihat ia sebagai sebuah jamaah besar untuk rakyat bernaung.


4. Jadikan Kelantan sebagai model pentadbiran yang telus dan bersih termasuklah melahirkan pemimpin yang tidak boleh dibeli dan dirasuah oleh mana-mana pihak . Sambil menceritakan bagaimana terdapat ahli Dewan Undangan Negeri Kelantan yang ditawarkan puluhan juta ringgit untuk melompat parti . Al-hamdulillah mereka tetap dengan perjuangan Islam .


5. Jangan gunakan pendekatan menghukum dalam dakwah . " Saya sangat tidak suka sikap kita cepat mengkafirkan seseorang kemudian barulah kalut kita mahu memberi penerangan , ini tindakan tidak bijak " kata Tok Guru . Terangkan dulu baru jelaskan hukum, bukan hukum dulu baru nak bagi penerangan .


6. Pemuda mesti serius untuk lahirkan Tok Guru muda bagi membawa Islam dengan segala burhannya [ bukti dan dalil ] kepada masyarakat, khasnya masyarakat bukan Islam agar mereka dapat memahami Islam dengan baik dan pihak kita juga dapat mempertahankan hujjah dengan baik . " Jangan tonjolkan yang jahil nanti kalah hujjah, malu kita " jelas Tok Guru .


Sumber: ustaznasrudin-tantawi.blogspot.com


'Sedikit editan dari penulis blog'.

No comments: